Cotele de TVA aplicabile in Romania fac obiectul unor dese modificari legislative.
Cele mai noi modificari sunt aduse de Ordonanta 16 publicata in 15 iulie 2022 si sunt:
1. Se aplica cota de 19% la livrarea de bauturi nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99
Mai precis, ordonanta precizeaza ca se va aplica cota de 9% la livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, cu exceptia celor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, eco, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru care se aplica cota de 5%.
2. Se modifica formularea prevederii privind livrarea de pesticide cu 9%
Versiune veche | Prevederi noi |
Se aplica 9% la : livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamântarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale. | Se aplica 9% la: livrarea de ingrasaminte si pesticide de tipul celor utilizate in mod normal in productia agricola, altele decât cele prevazute la lit. l), seminte si alte produse agricole destinate insamântarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor utilizate in mod normal in productia agricola, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale |
3. Creste cota de TVA de la 5% la 9% pentru cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping
4. Creste cota de TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99.
Codul NC 2202 10 00 cuprinde apele, inclusiv apele minerale si apele gazificate, cu adaos de zahar sau de alti indulcitori ori aromatizate, cu conditia sa fie direct consumabile ca bauturi, in starea in care se afla.
Codul 2202 99 cuprinde Altele-Care nu contin produse de la pozitiile 0401-0404 sau grasimi obtinute din produse de la pozitiile 0401-0404.
Detalii se regaesc aici:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2021:385:FULL&from=RO
5.Se aplica cota de 9% pentru livrarea de ingrasaminte chimice si de pesticide chimice de tipul celor utilizate in mod normal in productia agricola, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
6.Creste plafonul pentru livrarea de locuinte cu cota redusa de TVA de 5% de la 450.000 lei la 600.000 lei. Se mentine suprafata de 120 mp .
Toate aceste modificari se aplica incepand cu anul 2023.
Daca folosesti programul de facturare de la SmartBill poti gestiona usor cotele de TVA, din Configurare – Cote de TVA.

Aplicatia SmartBill permite in mod flexibil stabilirea cotelor de TVA cu care sa se lucreze si setarea ca implicita a celor mai uzuale. Astfel modificarile legislative sunt usor si rapid de implementat.
Cota de TVA implicita este cea care va fi asociata automat, atunci cand acestea sunt tranzactionate, produselor/serviciilor care sunt inregistrate fara cota TVA.
Daca este nevoie de definirea altei cote TVA in contul firmei, trebuie adaugata denumirea dorita si procentul corespunzator.

Dupa definirea lor in modului de gestiune, acestea vor deveni disponibile pentru selectare atunci cand se emit facturi noi.
